Често описвани като „варикозно променени вени”, хемороидите представляват разширени, изпъкнали кръвоносни съдове в областта на ануса и ректума. Те биват два вида, в зависимост от местоположението им.
- Вътрешни хемороиди – разполагат се под лигавицата на ректума и не могат да бъдат почувствани. Обичайно са неболезнени и основен признак за наличието им е кървене по време на дефекация. Възможно е при пролабиране извън аналния отвор вътрешните хемороиди да не могат да се върнат и това да доведе до силни болки.
- Външни хемороиди – разполагат се под кожата около ануса. Могат да бъдат почувствани, когато се подуят и да предизвикат сърбеж, болка и кървене. При съсирване на кръвта във венозните съдове, външните хемороиди се уголемяват по размери и стават силно болезнени – развиват се т. нар. „тромбозирали хемороиди”.


Какви са причините за появата на хемороидални възли?
Точната причина остава неясна; все пак изправената походка при човека води до значително повишаване на налягането в областта на съдовете около ректума и ануса и те се раздуват и разширяват. Други предразполагащи фактори са:
- напредване на възрастта
- хроничен запек или диария с продължително напъване в тоалетната
- бременност
- генетично предразположение - слабост на съединителната тъкан
- професия, свързана с продължително седене
- хронични чернодробни заболявания, водещи до венозен застой
- нарушена функция на дебелото черво, вследствие на прекомерна употреба на лаксативи


Какви статдии има заболяването?
I стадий – неприятно усещане в перианалната област по време на дефекация, придружено понякога с оскъдно кървене. Хемороидите не излизат извън ануса
II стадий – при дефекация хемороидалните възли излизат извън ануса при напъване, след което се прибират спонтанно. Може да се баблюдава кървене и сърбеж.
III стадий – при дефекация и напъване възлите излизат извън ануса, но не се прибират спонтанно. Налага се да се репоират с ръка.
IV стадий – хемороидите са трайно пролабирали и след прибиране с ръка излизат отново


Какви са симптомите на заболяването?
Наи-честия симптом на хемороидите е безболезненото кървене от ануса – ясна червена кръв по изпражненията, по тоалетната хартия или в тоалетната чиния. Обикновено то спира спонтанно.
Кървенето по време на дефекация никога не е нормално и винаги след появата на такъв симптом трябва да се потърси консултация със специалист. Хемороидите са най-честата причина, но е възможно източника да е друг – възпалителни заболявания на червата, полипи, тумори.
Пролабиране на вътрешни хемороиди – вътрешните възли могат да се подуят и да излязат през аналния отвор. В тези случаи се напипват и се усещат като подутина или бучка около ануса. Възможно е да бъдат набутани с пръсти , което решава проблема с пролабирането, но не води до излекуване. При екстремно увеличаване на обема им има вероятност да не могат да бъдат прибрани обратно – стават силно болезнени, оточни и може да се наложи хирургична интервенция.
Хемороидите могат да предизвикат раздразване на кожата около ануса, придружено със сърбеж и непрекъснати позиви за дефекация.
Тромбозирането на външни хемороиди е силно болезнено състояниен – дължи се на образуване на съсиреци в хемороидалните възли , което води до подуване и развитие на възпалителни процеси в тях. Болката се засилва при седене или дефекация.


Как се лекуват хемороидите?
При леко изразени симптоми е достатъчна само промяна в диетата – включване на богати на фибри храни (плодове, зеленчуци, зърнени храни) и увеличаване на приема на течности. Трябва да се избягват прекомерни усилия, водещи до повишаване на налягането в хемороидалните възли – това предотвратява пролабирането им. Бани с топла вода за 10-15 минути също могат да облекчат оплакванията. При силен сърбеж са подходящи бани със смрадлика или калиев пврманганат.
Приложението на тези мерки води до намаляване на отока и болката в рамките на два – седем дни. В случаите с тромбозирали хемороидални възли болката може да е силна и продължителна – това не рядко налага отстраняване на съответния хемороидален възел или само на съсирека с малък разрез. Процедурата се извършва с местна упойка и води до моментално облекчаване на болката.
При по-сериозна симптоматика се прилагат различни оперативни и неоперативни техники за лечение с различна степен на радикалност.


Неоперативни методи:
- Банд лигиране – ефективно е при малки вътрешни хемороидални възли, които пролабират през ануса. Малък гумен пръстен се поставя в основата на възела, прекъсвайки кръвоснабдяването му. След няколко дни хемороида, заедно с пръстена отпадат, а раната зараства за седмица. Понякога тази процедура води до известен дискомфорт и кървене и може да се наложи да бъде повторена. Не е подходяща за външни хемороиди.
- Склеротерапия и коагулация – при първия метод се инжектират субстанции, водещи до химично възпаление и като резултат разрастване на съединителна тъкан и обтурация на съдовете; при втория се използва електрокоагулация.
- Инфраред коагулация – обработка на хемороидите с инфрачервена светлина. Използва се при началните степени на заболяването
- THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) - с помощта на ултразвук се локализират и в последствие прошиват и лигират разклоненията на горната ректална артерия, които при определени обстоятелства стават причина за появата на хемороиди.


Оперативни методи – най-сигурният метод за дефинитивно лечение на вътрешни и външни възли. Препоръчително е при неповлияване от консервативните методи, продължително кървене и при III-IV –та степен с пролапс.
- Класически техники за хемороидектомия - изрязване и премахване на хемороидалните възли, както и ексцесивната лигавица, пролабираща през ануса.
- Операция на Лонго – хемороидектомия със стаплер (PPH - procedure for prolapse and hemorrhoids)
Техниката е описана за първи път през 1993 г. от Antonio Longo от университетската клиника в Палермо, Италия. При тази техника не се работи в чувствителната и богато инервирана перианална зона, което води до значително редуциране на постоперативната болка. 

При кървене
Премахването на циркулярна част от лигавицата води до прекъсване на кръвоснабдяването на хемороидалната зона. Въпреки, че част от хемороидалните възли могат да бъдат частично или напълно запазени, кръвотока към тях е прекъснат, а венозното оттичане – подобрено вследствие на репозицията им. За период от 3 до 6 месеца те претърпяват обратно развитие. Проминиращите кожни гънки около ануса могат да се премахнат по време на процедурата, като това не е свързано с повишаване на постоперативната болка.


Възстановяване
Обичайно изписването е в деня след операцията. Повечето пациенти възстановяват обичайната си активност след 2-3 дни. Първата дефекация след операцията е на първия или втория следоперативен ден и не е болезнена. Периодично могат да бъдат изхвърляни металните скоби, което е нормално и не би трябвало да създава проблеми.