Кои са причинителите на язвата и как да се преборим?

A+ A-
131186 прегледа 0 Коментара
Язвата атакува напролет, а влошаването се дължи на храните, които навлизат в менюто ни през този сезон. Липсата на витамини допълнително изостря състоянието, тъй като стомашно-чревният тракт не може да реагира адекватно и да се справи с промените. Назад в миналото язвената болест е била някакво изключение, докато днес от нея страда висок процент от населението.

Какво е язвата


Стомахът и дванадесетопръстникът се състоят от няколко пласта. Най-вътрешният е лигавицата. Тя има три слоя – епителен, съединителен, мускулен. Язвата причинява дефект на лигавицата заради солната киселина в стомаха. Нараняването на лигавицата е прескочило мускулния слой, то е достигнало пластовете на стената и тогава говорим за язва.

язва

Мястото на възникване е важно, за да уточним каква е тя. Дали е язва на стомаха, или на дванадесетопръстника в началото на тънкото черво, или пък е язва в близост до пилора (изхода на стомаха). В зависимост от състоянието, болестта може да протича с усложнения или без такива.

Как се стига до язва


Има два основни фактора, които водят до неприятното заболяване.

Инфекцията с бактерията Helicobacter pylori е може би основният причинител. Проучванията сочат, че западните страни са силно засегнати. Поне 20 на сто от 20-годишните са нейни жертви, при 30-годишните процентът вече е близо 30. Колкото повече се увеличава възрастта, толкова повече нараства процентът, категорични са специалистите.

Замърсените подпочвени води, храната или пренасянето от човек са начините за заразяване с Н. pylori. Не винаги се стига до язва, по-често се касае за болки в стомаха, общо неразположение и гастрит. Предполага се, че всеки от нас може би е носител на бактерията, но организмът има защитни сили и се справя, непозволявайки да се стигне до инфектиране.

Когато обаче това стане тя саботира нормалната секреция на гастрина, който е хормон, ангажиран с регулацията на количеството солна киселина. Започва активно образуване на киселина в стомаха и се образуват ерозии и язва.

стомашни ерозии

Трябва да имате предвид, че стресът е един от негативните виновници, които допълнително рушат равновесието в описания процес и благоприятстват разразяването на инфекцията. Нестероидните противовъзпалителни средства, алкохолът, тютюнът, различните медикаменти също са сред потенциалните рискове, които създават среда за язва, въпреки че не са самодостатъчни за достигане на критична фаза.

Препаратите, които са противовъзпалителни и нестероидни, все пак се приемат за втория сериозен фактор за язва. Ацетилсалициловата киселина и нимезулидът са сред тези лекарства. Те блокират посредниците, които се грижат за отпускане и свиване на гладката мускулатура, както и за създаването на слуз (муцин), предпазваща стомаха от пагубното отражение на солната киселина. Така се стига до нарушения в слоевете на лигавицата.

Профилактика и мерки за предпазване


Да започнем от там, че негово величество стресът трябва да бъде докаран до минимум. Вероятно ще кажете, че това е дежурният съвет, който получавате и вие не успявате да се справите с него, независимо от усилията, които полагате. Ще трябва да намерите нова стратегия, защото той води не само до стресова язва, но и е сред главните виновници за заболявания на нервната система, на сърцето, на храносмилателния тракт и други.

Създайте си режим – друг много важен момент. Хранете се по график, също като бебетата. Не залитайте по киселите, люти и трудносмилаеми продукти. Не пийте кафе на гладно, намалете приема на някои медикаменти, спрете цигарите (или поне пушете по-малко), медитирайте!

Заболяването може да се контролира и да не се получат усложнения, ако за симптомите вземете подходящите мерки, вместо да ги потискате с илачи до следващия път. Ако е нужна диета, спазвайте я, придържайте се към изписаното ви лечение, не подценявайте хигиената, тъй като бактерията може да навлезе в тялото чрез мръсни ръце и храна.

Какви са симптомите?


Болката е остра, внезапна, пареща е, понякога и тъпа. Тя възниква на периоди, през определени сезони. Възможно е да се появи на гладно, отминавайки след хранене. При някои може да се появява след хранене или ако са консумирани определени неподходящи храни.

Киселините също са признак и те обикновено са в ранните етапи, затова им обърнете внимание и не ги приемайте за нормални. При напредване на язвата може да се стигне до гадене, повръщане, липса или засилен апетит, оригване. При задълбочаване на проблема може да се наложи оперативна намеса, но ако му обърнете внимание навреме, е възможно да не се стига дотам.

Полезно за вас


За ваша информация дръжте тези препоръки наблизо, когато пазарувате и когато подготвяте менюто у дома.

подходящи храни

Особено през пролетта изключете пикантните, киселите и пържените храни. Не е удачно да постите, да се подлагате на строги диетични режими, да се блазните от храни, характерни за екзотични държави. Кафето трябва да е в минимални количества. Сладкишите, цитрусите, газираните напитки трябва да са табу за вас.

Хранете се често, през няколко часа и предпочитайте скромните порции, за да не товарите стомаха. Хубаво е да присъстват на масата картофите под формата на пюре, основно варените и печени на фурна ястия, както и зърнените продукти.

Съобразявайте температурата на храната – тя трябва да е нито студена, нито прекалено гореща, а по-скоро умерена. Не употребявайте обилно количество сол, нека остане с по-натурален вкус. Трябва да забравите за алкохола, тъй като той допълнително уврежда лигавицата на стомаха. Лукът, чесънът, лютите подправки също не са за вас. Доматите дразнят язвата, ето защо е хубаво и тях да избягвате.

Витамините, които са полезни във вашия случай, са: А, С, Е, цинк. Всички те съдействат на тъканите да оздравяват, а и укрепват имунната система, която също се впряга в задачата да подпомогне лигавицата на стомаха, за да се чувствате в добро здраве и кондиция.

Сподели
За автора
Epis

Информацията, която търсите...

Свързани публикации
Коментари