Д-р Ем. Бенова

Xраносмилателните разстройства обхващат редица симптоми, появяващи се след хранене: дискомфорт, болка, тежест в горната част на корема. Те възникват поради преяждане, прекалено бързо хранене или след прием на определени храни. Проблемът се преодолява чрез промяна в хранителния режим.

Симптомите за храносмилателни разстройства включват оригване, болки и подуване на корема, гадене и връщане на стомашна киселина в хранопровода.

Най-честите причини за лошото храносмилане са:

Прекалено бързо хранене: отделеният стомашен сок е недостатъчен. Недобре сдъвканата храна не влиза в контакт с нужното количество храносмилателни ензими в слюнката.

Преяждане: препълненият стомах се изпразва по-бавно и се стига до връщане на стомашна киселина в хранопровода (рефлукс).

Повишена чувствителност към определени храни, например пшенично брашно или прясно мляко. Пшеницата и други въглехидрати причиняват неприятни усещания, защото, когато абсорбират течности, увеличават обема си и водят до подуване на корема.

Газове, обикновено след консумиране на мазна храна, последвана от плодове. Мазнините се задържат в стомаха за по-дълго време, отколкото плодовете, затова и последните престояват там дълго, като започват да ферментират. Газове се образуват също поради дисбаланс на чревната флора и нарушения в производството на стомашна киселина.

Не добре узрели плодове.

Газираните или подсладените със захар напитки причиняват подуване на корема и газове. Напитките с кофеин увеличават количеството на стомашната киселина, дразнят възпалените участъци и повишават нивото на стресовите хормони. Алкохолът също стимулира производството на стомашен сок и дразни вече възпалените участъци.

Cтресът нарушава нормалните храносмилателни процеси, защото отделените хормони (адреналин и кортизон) отклоняват кръвта от храносмилателната към двигателната система, провокират контракции на коремните мускули и увеличават производството на стомашна киселина. При стрес обикновено човек поглъща повече въздух, докато се храни.