IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доматите възстановяват черния дроб

19 декември 2005 10 25

Доматите са подходящо допълнение не само към изстудената ракия, а и за подсилване на организма.

Доматите възстановяват черния дроб

Когато испанските конквистадори донасят доматите за първи път от Южна Америка в Европа, жителите на стария континент изпадат в шок. Дълго време доматите са се консумирали само докато са още зелени, защото се е смятало, че стават отровни, когато почервенеят.

След време обаче европейците свикнали с този зеленчук и той е неразделна част от кухнята на континента.

Доматите са подходящо допълнение не само към изстудената ракия, а и за подсилване на организма. При хора, които страдат от ниско ниво на кръвната захар, доматите са идеално средство за подобряване на общото състояние. При ниска кръвна захар най-често срещаният симптом е умората. Както изглежда доматите могат да възстановят тяхната сила.

Лекарите от университета “Тоhoku” в Сендай, Япония, докладват, че пресният доматен сок е изключително ефективен в повишаването на гликогена (кръвна захар). 50% от сухото вещество в доматите съдържа различни естествени захари. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.

За активно спортуващите е добре да ползват смлени на прах доматени семчици, които са идеална добавка на протеин. Установено е, че доматеният белтък е близък до този на слънчогледа и соята.

Руските лекари предписват домати в диетата на работниците във фабриките за да се прочистят от отровните химически вещества в околната среда. Главната причина за тяхното решение се дължи на много важните елементи – хлор и сяра, които прочистват организма от натрупаните токсини. Естествено съдържащият се хлор помага да се стимулира черния дроб в неговата функция на филтър на тялото, който елиминира токсичните отпадъци от системата. Сярата помага да се защити черният дроб от цироза. В 100 г. суров домат има 51 мг. хлор и 11 мг. сяра.

Редица клинични изследвания показват, че свежият доматен сок може действително да помогне черният дроб да регенерира или репродуцира част от самия себе си, ако друга част от него се е разрушила или е хирургически отстранена. Така че доматът със сигурност предоставя здраве и добро състояние на един от най-важните органи на човека. Един домат на ден пази черния дроб в добро състояние.

Освен това зеленчукът разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване.

КоментариКоментари